Jurutrengkas

My photo
Menulis untuk memudahkan ingatan, biarpun tahu susah itu barulah 'hidup'.

Tuesday, 7 September 2021

Biskut

Biskut tradisi itu resamnya sedap dek air tangan. Dibakar dek tempurung atau dapur kayu. Berpayah. Natijahnya lebih terasa dan berlagi-lagi ingin nya.

Yang diacu di kilang masih biskut tradisi. Masih berasa. Masih ramuannya sama. Cuma rasanya sedikit kurang. Barangkali, mesin-mesin itu sentuhannya sama sahaja apa keadaan, aduan dibalun tanpa mengira emosi, dan tentu saja tidak ada air tangan. Harus benarlah khalayak lebih memilih yang seperti dulu; secara manual. 

Begitu juga mengadun manusia. 

Kalau hanya mengharap acu dan bancuh di arus perdana yang biasa, rasa hasilnya nanti bisa ada; cuma khuatir tak seperti yang di damba. Maka semi manualkan lah. Ada yang dibentuk kita, dan ada yang rutin diuli 'kilang'.  Nanti tekan semula lah acu ke atas doh itu sendiri, agar jari-jari bisa membetul-betul bentuk agar nampak seperti yang didamba. 

Kan. 

No comments: